Een implementatie van digitaal werken loopt nooit exact zoals je verwacht

KBenP Digitale Overheid heeft een tool ontwikkeld – De Digimeter – om diverse (nul)metingen uit te voeren binnen uw organisatie. Hiermee krijgt u bijvoorbeeld inzicht in het huidige kennisniveau binnen uw organisatie omtrent Zaakgericht Werken of Privacy, maar ook wat de voortgang is van de (organisatorische) implementatie van een nieuwe applicatie of digitaal en Zaakgericht Werken, of in hoeverre uw organisatie klaar is voor de aanbesteding van bijvoorbeeld een nieuw zaaksysteem. Op basis van de analyse uitgevoerd door KBenP Digitale Overheid krijgt u een advies op maat hoe u bijvoorbeeld het draagvlak kunt vergroten binnen uw organisatie voor het Zaakgericht Werken of welke concrete stappen u kunt zetten om het kennisniveau te vergroten.

In een reeks van blogs nemen wij u mee in de mogelijkheden van onze nieuwe tool en wat die voor u kan betekenen. Deze maand staan implementaties centraal.

Een implementatie van digitaal werken verloopt nooit exact zoals je verwacht. Verwachting van eindgebruikers blijken niet te matchen met wat er uiteindelijk wordt geleverd. Managers weten niet goed genoeg wat de bedoeling is en spreken hun mensen niet of verkeerd aan. Het zijn zomaar 2 voorbeelden waarop een implementatie kan spaaklopen. Data kan je helpen om bij te sturen in je implementatie. Maar hoe haal je gemakkelijk en snel informatie op bij je gebruikers? Binnen KBenP Digitale Overheid hebben wij daarvoor een vragenset opgesteld om breed binnen de organisatie te verspreiden.

Het begint er mee om vooraf duidelijkheid te bepalen wat je wilt bereiken. Daarop baseer je je implementatieplan en strategie. Vervolgens toets je (natuurlijk afhankelijke van welke implementatiestrategie je hanteert) of gebruikers ervaren wat je vooraf beoogd. Hiervoor zul je een of meerdere metingen moeten uitvoeren. Juist dat meten en bijsturen is wat veel organisaties vergeten te doen. Een kan helpen om bij te sturen. KBenP Digitale overheid heeft hiervoor een kant en klare oplossing. We noemen dat de Digimeter. Een eenvoudige tool die afhankelijk van het thema helpt om gefundeerde beslissingen te nemen.

Door gebruikers direct te bevragen over bijvoorbeeld de tevredenheid over de ondersteuning tijdens de livegang of de mate waarin men al bekend is met de manier van werken, kun je direct bijsturen. Hierdoor verhoog je de acceptatie en uiteindelijk het succes van je implementatie. Een mooie kans die je niet moet laten liggen.

Bent u benieuwd wat onze nieuwe tool De Digimeter voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door een mail te sturen naar daan.vandun@kbenp.nl. Wij kijken dan samen met u waar de behoeften liggen en op welke wijze KBenP Digitale Overheid u hierbij kan ondersteunen.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.