Eerste ‘Zaakgericht Werken in de Regio’ succes.

Op dinsdagmiddag 3 juli vond de eerste Regiobijeenkomst’ Zaakgericht Werken in de regio’ plaats in het provinciehuis van Den Bosch! Het onderwerp van deze bijeenkomst was:

Zaakgericht Werken op verschillende manieren implementeren, welke lessen kunnen we leren?

We mochten bijna 50 bezoekers van verschillende organisaties uit het zuiden van het land verwelkomen. Tijdens de bijeenkomst deelden de deelnemers hun ervaringen en gingen ze met elkaar gesprek. Wat ging er goed? Wat is er geleerd waar anderen ook van kunnen leren? En waar staat de organisatie nu? De regiobijeenkomst bood daarnaast de mogelijkheid voor de deelnemers makkelijk onderling contact kunnen onderhouden.

Na een ontvangst met lunch stonden er 4 sprekers op de agenda.

Vanuit KBenP Zaakgericht Werken opende Daan van Dun de bijeenkomst waarna hij het KBenP Implementatiemodel Zaakgericht Werken presenteerde.

Dit model biedt organisaties die beginnen met Zaakgericht Werken houvast. Voor organisaties die al bezig zijn en willen weten of ze op de goede weg zitten helpt het model om stapsgewijs te evalueren.

Jolanda Polkamp nam de bezoekers mee in de aanpak van de gemeente Tilburg waarbij het uitgangspunt was dat er één proces per dag live gebracht werd. Opvallend hierbij was dat er geen verplichtend karakter aan de implementatie zat en dat toch het olievlek effect is ontstaan. ‘Mensen overtuigen en verleiden, zelf beslissen om mee te werken, heeft gezorgd voor een enthousiaste groep voorlopers, die weer tot een grote groep volgers heeft geleid’. Tips van Jolanda: ‘Blijf communiceren en continu evalueren’ en ‘

Afwijken van criteria geeft gedoe’. Inmiddels staan er meer dan een miljoen zaken in het zaaksysteem en kan gezegd worden dat Zaakgericht Werken succesvol is ingevoerd.

Niels Steeghs (gemeente Hilvarenbeek) en Bas Emmen (gemeente Oisterwijk) deelden hun ervaringen met het generiek en gezamenlijk uitrollen van Zaakgericht Werken. Oisterwijk en Hilvarenbeek zijn beiden Equalit-gemeenten. Equalit is een ICT-samenwerkingsverband dat bestaat uit diverse gemeenten en een omgevingsdienst. Niels en Bas vertelden op welke manier ze deze generieke en gezamenlijke aanpak van Zaakgericht Werken hebben aangepakt en hoe zij daarbij onder meer worden ondersteund door Equalit. Door te kiezen voor een gezamenlijke uitrol met meerdere gemeenten is de inrichting grotendeels gestandaardiseerd. Wat zij opvallend vonden: ‘Men ging terugverlangen naar het vorige systeem toe we dit systeem hebben uitgerold’. Tips die Bas en Niels gaven: ‘Houd de ondersteuning dichtbij de medewerkers’ en ‘Blijf aandacht besteden aan de nut en noodzaak van Zaakgericht Werken’.

Rita de Bruijckere sprak als laatste spreker namens de provincie Noord-Brabant. Daar werkt men nu enkele jaren zaakgericht op een generieke manier en wordt nu vol ingezet op kwaliteitscontroles. Zo houdt men de kwaliteit van de dossiers op het gewenste niveau.

Daan van Dun sloot deze succesvolle eerste bijeenkomst af en bedankte de bezoekers voor hun komst en bijdrage en de provincie Noord Brabant voor de Brabantse gastvrijheid.

De volgende regiobijeenkomst wordt binnenkort gepland. Hou deze site in de gaten voor onderwerp, locatie en datum.

Wil jij ook een ‘Zaakgericht Werken in de regio’ bij jou in de buurt!? Laat het ons weten!

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.