Help, mijn aanbesteding heeft geen inschrijvingen! Aanbesteden en de krapte op de markt

Heel veel vacatures, maar helaas steeds vaker geen geschikte kandidaten. Er zijn steeds minder werkzoekende terwijl het aantal open vacatures groeit. Inmiddels begint deze trend ook zijn invloed te hebben op de aanbestedingen van nieuwe systemen.

De huidige markt van software voor de overheid heeft het druk. Erg druk. Er is veel gebeurd de afgelopen jaren: meerdere partijen zijn opgekocht of gefuseerd, oudere systemen worden niet meer ondersteund en er lopen veel contracten af. Het resultaat is dat er momenteel veel aanbestedingen plaatsvinden op een krappe markt. Tegelijkertijd hebben de leveranciers met hun beperkte aantal consultants de handen vol aan hun huidige klanten. 

Wij zien dan ook steeds vaker dat het aantal inschrijvingen laag is. Soms levert een (zaak)systeemaanbesteding geen enkele inschrijving op, soms slechts één. Sommige organisaties zetten door, sommige kiezen ervoor om de aanbesteding terug te trekken.

Wat is hieraan te doen? Aanbesteden zal moeilijk blijven binnen een markt waarbij leveranciers meer werk hebben dan ze aankunnen. Aanpassingen in de vorm waarin je aanbesteedt zullen hier weinig invloed op hebben.

Er zijn echter mogelijkheden om je kansen te vergroten. Een vooraankondiging en mogelijke marktconsultatie zorgt in ieder geval dat je als organisatie eerder in het vizier komt van leveranciers. Ook is het mogelijk om nog eens goed te kijken naar de administratieve last voor de inschrijvers. Aanbestedingen waarbij de drempel om in te schrijver lager is zullen aantrekkelijker zijn dan complexe aanbestedingen. Tevens is het mogelijk om het niveau van de uitvraag te verlagen, maar hierbij moet natuurlijk wel rekening gehouden worden met het minimale niveau dat je als organisatie wilt accepteren.

Niet alles is gelukkig zo zwartwit als het lijkt. De drukte op de markt biedt ook kansen. Waar dezelfde partijen de afgelopen jaren wellicht bijna altijd wonnen, zijn er nu mogelijkheden voor nieuwe partijen. De concurrentie is anders opgebouwd of in sommige gevallen simpelweg niet aanwezig. Ook nieuwe ontwikkelingen als Common Ground kunnen hierdoor weer een nieuwe boost krijgen, omdat nieuwe partijen juist nu de mogelijkheid hebben om zich definitief binnen de overheidsmarkt te vestigen. 

Hoe dan ook: de krapte op de leveranciersmarkt is een realiteit waar overheidsorganisaties nog lange tijd rekening mee moeten houden. Wil jij tips hoe je een aanbesteding kunt aanpakken bij een krappe markt? Neem dan contact met ons op via sven.blom@kbenp.nl.

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.