Artikelen over Common Ground

Weet je niet waar je moet beginnen met lezen over Common Ground? Hieronder volgt een uitgebreid overzicht van alle relevante artikelen met korte toelichting.

iBestuur over Common Ground:

Het is geen nieuw idee, maar nieuw is wel dat alle gemeenten meedoen: Common Ground, een project van de VNG om de informatievoorziening te moderniseren en veiliger te maken. Veel bestuurders willen weinig weten van ICT en dat is erg riskant, vindt de Leidse burgemeester Henri Lenferink.

‘Bestuurders opgelet, u betreedt Common Ground’

Common Ground krijgt steeds meer vorm. En dat lukt alleen omdat we denken en doen combineren, tegelijkertijd. Met heel veel partijen. Het is de enige manier waarop we dit nieuwe informatiekundige landschap voor elkaar krijgen.

‘Denken en doen gaan samen op’

 

Op de slotdag van het Fieldlab Common Ground (zie: kader) was de blik met name gericht op de rol van de bestuurders. Burgemeester Wobine Buijs van de gemeente Oss hield een boeiend betoog over het belang van ICT en Common Ground en deed een appèl op al haar collega-bestuurders deze ontwikkeling actief te steunen.

‘ICT is de ruggengraat van de organisatie’

De VNG maakt serieus werk van Common Ground. De implementatie van dit architectuurprincipe, dat de datalaag standaardiseert en scheidt van de applicatielaag, zou een grote stap voorwaarts betekenen in de flexibilisering van het IT-landschap van lokale overheden. Maar al te rigide standaardisatie kan innovatie beperken.

‘Common Ground: eenheidsworst of innovatieversneller?’

De gemeente Almere is een typische ‘Centric-gemeente’; ze betrekt de meeste grote gemeentelijke applicaties van deze leverancier. Dat belet de gemeente niet om stappen te zetten richting Common Ground. Want daar ligt de toekomst. En Centric verdwijnt daarmee niet naar de achtergrond; alleen de relatie verandert. Want een goed samenspel tussen gemeenten en markt zorgt voor echte vernieuwing.

‘Gelijkwaardig partnership op Common Ground’

VIAG (Vereniging van Informatie- en Automatiseringsprofessionals in Nederlandse Gemeenten) over Common Ground:

Als gevolg van de groeiende stroom aan digitale gegevens is het voor gemeenten steeds lastiger om dienstverlening aan burgers en bedrijven snel te verbeteren, en dreigen ICT-systemen vast te lopen. Het huidige ICT-systeem is weinig flexibel, kwetsbaar en duur en staat een optimale dienstverlening aan burgers en ondernemers in de weg. Dit besef zette een beweging in gang voor de stapsgewijze ontwikkeling van een nieuwe, toekomstbestendige gemeentelijke ICT-infrastructuur: Common Ground.

‘Steeds meer gemeenten sluiten aan bij Common Ground’

Op woensdag 25 september, tijdens het Common Ground Fieldlab, hebben 14 partijen het groeipact Common Ground, een samenwerking tussen marktpartijen, gemeenten en ketenpartners, ondertekend. Nathan Ducastel, directeur Informatiesamenleving VNG, was daarbij aanwezig.

‘Partijen ondertekenen groeipact Common Ground tijdens Fieldlab’

Common Ground wordt door velen gezien als een van de grootste technologische ontwikkelingen die in de komende vijf jaar een grote rol speelt binnen de gemeentelijke overheid. We zoomen hier dieper in op de definitie van Common Ground, we kijken naar vergelijkbare oplossingen in het buitenland en we beoordelen de kansrijkheid.

‘Een kritische blik op de Common Ground’

Artikelen op commonground.nl:

Common Ground ‘groeit’. Steeds meer gemeenten nemen het initiatief om gezamenlijk en met VNG deze informatiekundige visie te verwezenlijken. Hierbij is het van belang zoveel mogelijk in samenhang te ontwikkelen. Om te voorkomen dat dingen dubbel worden gedaan, en om bredere bruikbaarheid en beschikbaarheid te realiseren. Common Ground presenteert hierbij een 3-maandelijkse voortgangsrapportage.

‘Common Ground presenteert eerste voortgangsrapportage’

Haal Centraal zorgt ervoor dat gemeenten efficiënter en effectiever gebruik kunnen maken van basisgegevens uit de BRP, het kadaster en de Kamer van Koophandel in hun primaire processen, zoals subsidieverstrekking, verhuizing, bezwaar, vergunningen.

‘Wat is Haal Centraal?’

VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) Realisatie over Common Ground:

Donderdag 24 januari vond de kick-off plaats van de samenwerking tussen NL DIGIbeter en Common Ground. Dit gebeurde tijdens het mini fieldlab Common Ground waar 9 demoteams hun toepassingen lieten zien die zij ontwikkelen op basis van Common Ground. Tijdens het kick-off moment werd onder meer benadrukt dat het vanaf nu meer dan ooit om het doén gaat. Dat gemeenten, BZK en de andere partners het momentum pakken om de krachten te bundelen en in de geest van NL DIGIbeter aan de slag te gaan.

‘Common Ground draagt bij aan ambities van NL Digibeter’

Overig:

Met de komst van Common Ground gaan veel gemeenten opnieuw rond de tekentafel om uit te denken op welke wijze ze de komende jaren hun applicatielandschap willen inrichten. Een flinke verandering, voor zowel de gemeenten zelf, maar zeker ook voor de leveranciers. Vanuit KBenP vinden wij dat wel mooi. De markt is duidelijk in beweging, maar praatjes vullen nog geen gaatjes.

‘Common Ground schopt de zaaksysteemmarkt uit balans’

Het is een belangrijke rode draad in ‘I, Daniel Blake’, de fel realistische filmische aanklacht van de sociaal bewogen Britse regisseur Ken Loach tegen het harde en onpersoonlijke sociale stelsel aan de andere kant van de Noordzee. Telkens weer loopt hoofdpersoon Daniel Blake aan tegen computersystemen die hij niet begrijpt, die niet werken of die niet onderling blijken te communiceren. Daniel, ziek en platzak, ziet mede daardoor zijn pogingen een letterlijk levensreddende uitkering te krijgen steeds stranden, met als gevolg dat het systeem hem uiteindelijk vermaalt.

‘Common Ground moet ICT gemeenten nieuwe toekomst geven’

In de loop van 2017 heeft de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) aan VNG Realisatie de opdracht gegeven om een nieuwe ICT-architectuur te bedenken en te bouwen om zo nieuwe ontwikkelingen in de ICT makkelijker toepasbaar te maken. De opdracht wordt uitgevoerd door de Taskforce Samen Organiseren. Deze nieuwe architectuur moet problemen oplossen met risicovolle koppelingen tussen applicaties en systemen (tussen en binnen gemeenten) en met het onnodig kopiëren van gegevens. Tevens moet ‘lock-in’ bij leveranciers voorkomen worden.

‘Common Ground: samenbouwen aan een nieuwe infrastructuur’

Vanuit de Common Ground-beweging wordt er enthousiast aan de weg getimmerd, zo bleek ook tijdens het druk bezochte Fieldlab in september. Samen met gemeenten, ketenpartners en VNG Realisatie werkt ook PinkRoccade Local Government hier volop aan mee! Als ontdekker door te participeren in Fieldlabs en het samen met gemeenten uitvoeren van proof-of-concepts. Als kennispartner door de inbreng van ervaringskennis op het gebied van het gemeentelijk domein, architectuur, standaardisatie en migratie. Als productontwikkelaar door zich samen met gemeenten voor te bereiden op de uitbreiding en aanpassing van het portfolio.

‘Samen op weg naar Common Ground!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Laatst bijgewerkt Aan 5 februari, 2020