Een greep uit de blogs en artikelen die inmiddels over Common Ground verschenen zijn:
Artikelen november 2020
Belangrijke interne versnellers voor het besef dat er beter moet worden samengewerkt, zijn het informatiemodel Common Ground en de nieuwe Omgevingswet. De derde factor is de corona-uitbraak. “Soms is er een crisis nodig om het bewustzijn te versnellen. De dienstverlening moet beter, en een gezamenlijke aanpak biedt doordat we geen maatwerk maar confectie gaan bestellen, op termijn een enorme besparingskans.”
Artikelen oktober 2020
Alle gemeentelijke gegevens op één plek digitaal beschikbaar voor in- en externe partijen. Dat is de filosofie achter common ground. De weg ernaartoe is vol obstakels, maar op de oude weg doorgaan is duur en problematisch.
‘Orde in de brij aan data met Common Ground’
Voor welke uitdagingen zien gemeenten zich gesteld, als het gaat om Common Ground, de hervorming van de gemeentelijke informatievoorziening? En wat is de rol van het onderwijs- en kennisinstellingen daarbij? Maarten Hoekstra maakte een rondje langs Friese gemeenten en de VNG. Hij constateerde dat die onderwijs- en kennisinstellingen een belangrijke rol kunnen spelen in de ontwikkeling van Common Ground.
Artikelen september 2020
Artikelen augustus 2020
Op 14 juli zette Frank Tierolff, bestuursvoorzitter van het Kadaster, zijn handtekening onder het Groeipact Common Ground. De ondertekening markeert de toenemende samenwerking tussen gemeenten en ketenpartners. Waarom vindt de bestuurder Common Ground een belangrijke beweging?
Dataland beëindigt de activiteiten per 1 januari 2022. Het gemeentelijke samenwerkingsverband, dat zich richt op WOZ-, vastgoed- en geografische informatie, noemt als een van de redenen dat de ordening van informatie zich richting data-bij-de-bron beweegt. Dat is een belangrijk uitgangspunt van Common Ground. De VNG informeert de leden over de gevolgen.
De huidige ontwikkelingen in het gemeentelijke landschap gaan razendsnel. iBurgerzaken koppelt via API’s inmiddels vele partijen aan elkaar. Met het oog op Common Ground komt dit in een stroomversnelling terecht. Dit biedt natuurlijk kansen (en uitdagingen) om de processen verder te optimaliseren.
‘De eerste zichtbare stappen van iBurgerzaken in Common Ground’
Artikelen juli 2020
Gemeenten en hun partners werken samen aan een moderne gemeentelijke informatievoorziening: Common Ground. Een belangrijk onderdeel daarvan is NLX. Eelco Hotting van VNG Realisatie licht toe wat dat is. En Beryl Dreijer, privacy officer bij de gemeente Amsterdam, legt uit hoe NLX organisaties helpt bij het voldoen aan de privacyregels.
‘Veilig, efficiënt en privacyproof data uitwisselen: Eelco Hotting en Beryl Dreijer over NLX’
De eerste Haal Centraal API is in productie genomen door het Kadaster. Het gaat om BRK Bevragen. Met deze API kunnen gemeenten efficiënter en effectiever gebruikmaken van gegevens uit de Basisregistratie Kadaster ten behoeve van primaire processen zoals fraudebestrijding, belastingzaken, vergunningen en handhaving.
Artikelen juni 2020
De huidige manier van digitaal gegevens uitwisselen binnen gemeenten verloopt traag, is kostbaar, ondoorzichtig en voldoet eigenlijk niet meer aan de normen van deze tijd. Om die reden is de visie Common Ground ontwikkeld, die gemeenten kan voorzien van een eenvoudigere, snellere en slimmere inrichting van de informatievoorziening. Met Common Ground zijn gemeenten niet alleen een betere dienstverlener, maar voldoen ze aan de privacywetgeving en zijn ze beter in staat om maatschappelijke opgaven uit te voeren.
De realisatie van Common Ground is een transitie die niet van de ene op de andere dag tot stand komt. Actieve leden van deze community zijn zich daarvan bewust. Het vergt de komende jaren focus en commitment van gemeenten, ketenpartners en marktpartijen. En het vraagt om kleine en gecontroleerde stappen.
Artikelen mei 2020
Vuil ophalen in Amsterdam is in essentie hetzelfde logistieke proces als vuil ophalen in Tynaarlo. Alle 355 gemeenten zijn dagelijks in de weer met een groot aantal generieke taken. Minder generiek zijn de honderden applicaties die zij gebruiken bij de uitvoering. Gemeenten hebben alle ruimte gehad én genomen om hun eigen IT-landschap in te richten. Het gevolg: silo-gebaseerde oplossingen, veel maatwerk en weinig standaarden. Common Ground moet daar een eind aan maken.
Artikelen april 2020
Eén overheid. Voor de overheid zelf het ideale plaatje en voor het merendeel van de samenleving de grote verwachting. Om dat voor elkaar te krijgen is het een must dat overheden informatie met elkaar uit kunnen wisselen, zodat mensen niet van hokje naar hokje worden gestuurd. Oftewel: de basis van de overheidsinformatiehuishouding moet op orde. Common Ground is daarin voor de gemeenten een belangrijke pijler.
Vorige week stuurde staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken een beleidsbrief aan de kamer over het vrijgeven van de broncode van overheidssoftware en over het gebruik van open source software (OSS). Het uitgangspunt in deze brief: ‘open, tenzij’. Dit wil zeggen dat overheden de broncode van hun software zouden moeten vrijgeven tenzij er gegronde redenen zijn om dit niet te doen.
‘Kamerbrief over broncode van overheidssoftware: ‘open, tenzij”
Artikelen maart 2020
Gemeenten vormen onder de naam Common Ground steeds meer één gezamenlijke partij bij het moderniseren van ICT-systemen. Het collectief maakt ze sterker, vertelt VNG Realisatie-directeur Hugo Aalders. En dat is hard nodig in een wereld vol Citrix-affaires, systeemleveranciers en snel veranderende technologie. ‘Tijdens zo’n Citrix-crisis besef je dat.’
Artikelen februari 2020
De gemeente Amsterdam onderzoekt hoe een deel van haar producten aangeboden kan worden als opensourcesoftware. Zo wordt er gewerkt aan onder meer een implementatiestrategie die komend voorjaar moet leiden tot concrete acties. Eén van de inspiratiebronnen voor Amsterdam is uiteraard Common Ground.
Tijdens de demodag op 22 januari maakten 4 bevlogen teams Common Ground-toepassingen inzichtelijk met live demo’s. Bekijk hier de demo’s van de teams achter Verhuizen, Signalen, Open Zaak en de Appstore.
‘Hoe werkt Common Ground in de praktijk? Bekijk deze 4 demo’s!’
Eén van de grote ontwikkelingen binnen gemeenten is Common Ground, de gemeenschappelijke informatiekundige visie op de informatievoorziening binnen en tussen gemeenten. Een belangrijke pijler onder die beweging zijn de API-standaarden voor zaakgericht werken (ZGW API’s). Er is veel enthousiasme voor de standaarden, bijvoorbeeld vanuit de gemeente Súdwest-Fryslân.
Artikelen januari 2020
Door Common Ground staat de gemeentelijke informatievoorziening weer volop in de belangstelling. Nieuwe principes, uitgangspunten en ambities zijn geformuleerd.
Eerdere artikelen
Vanuit team Blauwe Knop ontwikkelden de gemeenten Tilburg en Boxtel samen met leveranciers Centric, PinkRoccade en Kred’it binnen 2 dagen een API. Zo snel kan het dus gaan, tijdens het Fieldlab. Harriette Scheepers van de gemeente Tilburg vertelt erover.
‘Met meerdere partijen binnen 2 dagen een API ontwikkelen? Ja, dat kan!’
Common Ground is een ingrijpende hervorming van de informatievoorziening, die vraagt om een nieuwe manier van samenwerken tussen gemeenten en de markt. Hoe kan die nieuwe samenwerking tussen markt en overheid eruit zien? Welke afspraken maak je? Hoe neem je besluiten? Wie is verantwoordelijk? Op dag 3 van het Fieldlab bogen leveranciers en gemeenten zich over deze vragen.
De realisatie van de visie Common Ground is een operatie die voor de komende jaren focus en commitment vereist van gemeenten, ketenpartners en marktpartijen. Daarvoor werken wij aan een meerjarige transitiestrategie Common Ground.
De Common Ground-beweging groeit gestaag. Vanuit gemeenten en VNG Realisatie bouwen teams aan toepassingen volgens de Common Ground-principes. Waar zijn die teams allemaal mee bezig? 5 vragen!
‘Gemeenten kunnen onze standaarden gebruiken, maar ze houden wél keuzevrijheid’
Aan het woord: Lazo Bozarov, supplymanager bij de gemeente Utrecht. Over ‘Open Zaak’: API’s voor Zaakgericht Werken. “Alles wat we maken, kan door elke gemeente worden gebruikt. We doen echt iets voor Nederland, dat is mooi.”
‘Common Ground vraagt om betrokkenheid, vertrouwen en lef. En dat is er.’
Het groeipact, een strategiesessie met stakeholders, de tweede gezamenlijke planningsessie: zo vlak voor de vakantieperiode was de eerste week van juli een belangrijke week voor Common Ground. Een week waarin de eerste teams richting implementatie gaan. En: waarin we met samenwerkingspartners een stevig fundament onder Common Ground hebben gelegd. Een mooie gelegenheid om weer even de balans op te maken.
‘Van droom naar daad: belangrijke stappen rond Common Ground’
De Common Ground-beweging groeit gestaag. Vanuit gemeenten en VNG Realisatie bouwen teams aan toepassingen volgens de Common Ground-principes. Waar zijn die teams allemaal mee bezig? 5 vragen!
Dit keer met Kunera van den Belt, hoofd Burgerzaken bij de gemeente Utrecht. Ze is één van de drijvende krachten achter de ontwikkeling van de Huwelijksplanner.
‘De common ground is als het huwelijk… je moet er in geloven anders wordt het niets’
Welke doelen streeft Common Ground na? En welke risico’s staan het realiseren van die doelen mogelijk in de weg? Om een stap verder te komen, is het belangrijk om daar een helder beeld van te hebben. Daarom hebben we onlangs een risicoanalyse uitgevoerd. Hoe we daarbij te werk zijn gegaan, lees je in deze blog.
‘Analyse Common Ground: risico’s in kaart brengen en beheersen’
Vrijdag 2-11-2018 was de VNGrealisatie-bijeenkomst voor leveranciers van software en diensten voor de overheid. In de rustgevende beslotenheid van het Kontakt der Kontinenten te Soesterberg was Common Ground het hoofdthema. Na een plenaire introductie van Han Wammes en John van Dijk spraken de aanwezige leveranciers in kleine groepjes over de impact van de Common Ground ontwikkeling. Aan de hand van 5 vragen werd dit aan het eind van de ochtend samengevat.
‘Leveranciers vragen: wat is Common Ground nu precies?’
De afgelopen jaren hebben wij flink wat organisaties mogen helpen bij de aanbesteding van nieuwe systemen. Af en toe een VTH of eHRM-systeem, maar meestal zaaksystemen. Vooral bij de aanbesteding van een zaaksysteem merken wij dat de komst van Common Ground voor flink wat opschudding zorgt.
Common Ground krijgt nu ook top-down tractie. Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) had Common Ground al even omarmd door het te faciliteren. Nu doet zij nu ook haar inhoudelijke duiten in het zakje. VNG Realisatie heeft het gemeentelijke gegevenslandschap beschreven in de vorm van een informatie- en applicatiearchitectuur. Dat VNG als belangenvereniging een bottom-up beweging omarmt is tegelijk goed nieuws en spannend.
“Burger en bedrijf staan centraal”, “Transparante overheid in toenemende data-maatschappij”, “Gegevensverwerking conform wet- en regelgeving”, “Beheersbaar en aanpasbaar applicatielandschap” en “Terugdringen kosten voor het realiseren van gegevensverbindingen”, dit zijn belangrijke doelen van de beweging die we Common Ground noemen. De visie van Common Ground klinkt voor de overheid als muziek in de oren, maar gebeurt er ook al wat?
Afgelopen jaar is de term ‘Common Ground’ i.r.t. gemeentelijke informatievoorziening uitgegroeid tot een concept waar uitvoerig over gesproken wordt.m8 maanden terug zijn de contouren gepresenteerd van het gedachtengoed onder de Common Ground tijdens de bijeenkomst van de Taskforce Samen Organiseren. In de eerste maanden van 2018 stond Common Ground een week lang centraal tijdens de FieldLab in Eindhoven en was Common Ground de rode draad tijdens het VNG Realisatie congres ‘Back-to-the-Future‘ de VNG leveranciersdag.
Er wordt veel gesproken en gediscussieerd over de Common Ground (CG). Decos maakt sinds het begin actief onderdeel uit van de CG bijeenkomsten. In discussies merken we dat er op verschillende manieren naar de CG ontwikkeling wordt gekeken. Is CG een gaspedaal of een rem voor de innovatie binnen de overheid? Wij leggen u graag uit wat onze visie is. In dit artikel is Business Developer Frans Dondorp aan het woord. Dondorp praat mee met de Vereniging Nederlandse Gemeenten(VNG) die allerlei richtlijnen uitdenkt over privacy.
Een bijdrage van Lydia van der Poel:
In mijn werk als managing consultant bij POSG spreek ik dagelijks met uiteenlopende managers en bestuurders in het publieke domein. Op basis van deze informatie probeer ik te anticiperen op maatschappelijke ontwikkelingen, die van invloed zijn op de arbeidsmarkt en die werkkansen gaan bieden voor onze interim-managers. Zo verwacht ik dat de Common Ground beweging, die op het niveau van brancheorganisaties VNG, IMG, VIAG, VDP recent is ingezet, na de zomer zal toeslaan.