Interview KBenP: 'Common Ground: begin klein en begin nu'

Het gonst in gemeenteland: iedereen heeft het over Common Ground, een nieuw informatiemodel voor Nederlandse gemeenten. Maar wat houdt het begrip precies in? Wat maakt Common Ground zo revolutionair en wat zijn de valkuilen? Wat voor adviezen kunnen de gemeenten gebruiken als ze Common Ground op den duur succesvol willen implementeren?

Over al deze vragen en meer gaan we het hebben met Sebastiaan Gerats. Sebastiaan heeft jaren ervaring als senior adviseur Informatiemanagement bij KBenP Zaakgericht Werken en schrikt ook niet terug voor de technische aspecten van Common Ground. Ik ga graag met hem in gesprek.

Kan je in je eigen woorden kort uitleggen wat Common Ground inhoudt?

Common Ground is een concept: een model voor hoe wij om kunnen gaan met gemeentelijke applicaties en de koppelingen. Vanuit de basis gaan wij uit van eenvoudige opslag en meervoudig gebruik van gegevens. Er is bijvoorbeeld sprake van persoonsgegevens. Die staan op één punt opgeslagen en die worden gebruikt door verschillende applicaties in het hele gemeentelandschap.

Doordat er in het verleden koppelingen op een bepaalde manier uitgewerkt zijn, is het proces nu toch heel onoverzichtelijk en traag geworden. Per applicatie moeten nu koppelingen gelegd worden, bijvoorbeeld naar de BRP (Basis Registratie Personen). Dat willen we versimpelen door alle gegevens in één aparte laag stoppen. Deze laag zit los van de applicaties van de gemeenten die van de gegevens gebruik maken. Gemeenten blijven daarmee eigenaar van de gegevens. Tussen de gegevens en de applicaties willen we een snelweg bouwen, die zorgt dat de informatie op de goede plek terecht komt. Dat is de filosofie van Common Ground in een notendop.

Wat maakt Common Ground nu zo revolutionair?

Ik weet niet of Common Ground revolutionair is. Het is vooral een model waarbij goed doordacht is hoe we met gegevens om gaan. Het is mooi om te zien dat de invulling ook steeds concreter wordt. Misschien komt het idee van ‘een revolutionair denkbeeld’ ook door de veranderende techniek. We laten technische ontwikkelingen steeds meer vrij, waardoor alle ontwikkelingen opeens heel snel lijken te gaan en innovaties vlugger tot stand kunnen worden gebracht.

Is Common Ground een goede oplossing voor de uitdagingen in het ICT-landschap van de Nederlandse gemeenten?

Common Ground is een grote stap in de goede richting. Ik denk wel dat er nu een bepaald soort vliegwiel nodig is. Óf gemeenten moeten ermee aan de slag gaan, óf leveranciers. Momenteel krijg ik het gevoel dat de partijen elkaar voornamelijk aankijken. Er moet echt iets gebeuren.

Er wordt nu geschat dat tien jaar voor nodig is om Common Ground geheel uit te rollen. Lukt het om de urgentie zo lang vast te houden?

Goede vraag. Gezien de ontwikkelingen, denk ik van niet. Tien jaar is gewoon te lang. Er moeten resultaten komen binnen nu en twee jaar. Dan moeten er aspecten rondom Common Ground gewoon werken. Dat Common Ground over tien jaar pas bij alle organisaties en bij alle processen compleet is geland, dat is prima. Maar we weten niet wat er over vier jaar gebeurt. Tien jaar als streeftijd duurt te lang.

Wat zijn de grootste valkuilen van Common Ground?

Dat we alles in één keer willen doen. Dus dat we alles met elkaar uitgedacht en ontwikkeld willen hebben voor we gaan beginnen. Volgens mij moeten we nú gewoon beginnen en dan stap voor stap alles doorontwikkelen. Gelukkig is dat ook het idee van Common Ground: er wordt kort en cyclisch gewerkt. Bij de aanschaf van een nieuwe applicatie kunnen er steeds weer nieuwe gegevens en processen van elkaar gescheiden worden. Het is van belang dat we niet te lang wachten.

En waar valt met Common Ground de meeste winst te behalen?

De meeste winst valt te bepalen bij processen waar veel gebruik wordt gemaakt van basisregistraties en waar er veel volume van gegevens is. De aanvraag van vergunningen is hier een goed voorbeeld van.

Wat voor tips heb jij voor gemeenten die nu al willen investeren in Common Ground?

Begin klein en begin nu. Begin bijvoorbeeld met de registratie van lantaarnpalen, om die gegevens apart te zetten. Zorg dat je de basis stevig op Common Ground neerzet. Bouw dat vervolgens verder uit. Zo moeten we toch een start maken met z’n allen.

Klaske Schep

Klaske Schep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Laatst bijgewerkt Aan 12 februari, 2020