Common Ground en Privacy

Met de komst van Common Ground is het in de toekomst makkelijker om te voldoen aan de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG). Door de scheiding van data en processen/applicaties kunnen organisaties adequaat uitvoering geven aan de rechten die betrokkenen hebben. Daarnaast is de privacy van betrokkenen geborgd en beveiligd. Om Common Ground en de AVG in relatie tot elkaar te zien is het belangrijk dat de grondslagen van de AVG bekend zijn. In het kort hier de grondslagen van de AVG die relevant zijn voor Common Ground:

1.       Organisaties mogen persoonsgegevens niet langer opslaan dan nodig (opslagbeperking).

2.       Er moet een bepaald doel moet zijn voor het opslaan van deze gegevens en de verwerking moet rechtmatig zijn (doelbinding en verwerkingsgrondslag).

3.       De organisatie moet in principe zo min mogelijk gegevens van een burger verzamelen (dataminimalisatie).

Opslaan van gegevens

De gegevens van burgers zitten in de huidige situatie op meerdere plekken opgeslagen. Persoonsgegevens zitten bijvoorbeeld niet alleen in de landelijke voorzieningen, maar worden ook opgeslagen en gekopieerd in het gegevensmagazijn van applicaties binnen een gemeente. Met de invoering van Common Ground zullen de gegevens op één plek worden opgeslagen en niet in meerdere applicaties. De gemeenten kunnen de gegevens dan bevragen bij de (landelijke) bron, wat ook ervoor zorgt dat enkel de benodigde gegevens naar voren komen. De medewerker van de gemeente ziet alleen de gegevens die nodig zijn voor de uit te voeren taak. Common Ground faciliteert hiermee een correcte uitvoering van de AVG.

Gemeenten kunnen met de invoering van Common Ground de bedrijfsvoering verbeteren. Als er nu een verzoek tot vergetelheid wordt gedaan door een burger, dan zitten de gegevens in verschillende applicaties. Het is lastig om deze persoonsgegevens uit de applicaties te halen en gemeenten kunnen lastig zekerheid geven of alle gegevens daadwerkelijk verwijderd zijn. Dit komt omdat de gegevens zo verspreid zijn dat het overzicht ontbreekt. Met Common Ground is het (in theorie) makkelijker inzichtelijk te maken waar de gegevens van de burger zich bevinden. Hierdoor kunnen gemeenten efficiënter werken en het proces optimaliseren.

Beveiliging van gegevens

Als Common Ground geïntroduceerd wordt is er een gemeenschappelijke integratielaag tussen de data en applicaties. Deze integratielaag maakt mogelijk dat de juiste gegevens naar voren komen bij een bevraging vanuit de applicaties. De versleuteling van de integratielaag zal strikt worden belegd en is voor alle gemeenten uniform. De beveiliging van gegevens is hiermee geborgd. De burgers weten dat de gegevens volgens de nieuwste standaarden, landelijk beveiligd zijn.

Common Ground zet stevig in op het voldoen aan de AVG, met als duidelijk statement: “Regie krijgen op eigen gegevens”. Burgers vinden het steeds belangrijker om te weten waar hun persoonsgegevens staan. Met de introductie van Common Ground kunnen organisaties hier beter aan voldoen en de dienstverlening verbeteren.

Bronnen:

 https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/over-privacy/wetten/algemene-verordening-gegevensbescherming-avg

https://commonground.nl/file/download/54477205/naar-grip-op-de-gemeentelijke-informatievoorzieningpdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Laatst bijgewerkt Aan 7 april, 2020