De huidige staat van Common Ground

Common Ground is geen project in de traditionele zin van het woord. Het is een beweging waar gemeenten zich op hun eigen tempo bij kunnen aansluiten. Hierdoor zijn veel spelers op hun eigen manier relevant: ontwikkelaars van de VNG die nieuwe software bouwen en testen, leveranciers op de markt die inspelen op nieuwe vragen en pioniersgemeenten die bijvoorbeeld de aanbesteding van een nieuw zaaksysteem als uitgelezen kans te beschouwen om te experimenteren met de mogelijkheden die Common Ground biedt.

De consensus is dat de overgang naar de Common Ground-principes ongeveer tien jaar in beslag zal nemen. Een periode waarbinnen er veel kan gebeuren op het gebied van bestuur en digitalisering. Daarom is het van belang dat overheidsland de intentie uitspreekt om het gedachtegoed van Common Ground uit te dragen en na te streven. De VNG heeft in 2019 het Groeipact Common Ground opgesteld en moedigt gemeenten, ketenpartners leveranciers uit om deze te ondertekenen. In het Groeipact spreken de deelnemende partijen af dat ze de samenwerking aangaan om de visie van Common Ground te realiseren.

Daarnaast worden er momenteel experimenten uitgevoerd met Common Ground API’s. Ook spelen veel gemeenten in op de toekomstige mogelijkheden van Common Ground bij hun huidige aanbestedingen. De VNG organiseert regelmatig fieldlabs en andere bijeenkomsten waarbij alle betrokken spelers ervaringen kunnen uitwisselen.

Om Common Ground te realiseren, zijn pioniersgemeenten van groot belang. Uiteindelijk zijn zij de spelers die het verschil maken omdat ze bereid zijn te leren door middel van trial and error.

Klaske Schep

Klaske Schep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Laatst bijgewerkt Aan 5 februari, 2020