Haal Centraal API-lab: inzicht in gemeentelijke processen is cruciaal

Op donderdagochtend 26 maart verzamelde zich een groot aantal namen op één Zoomscherm. Toen vond namelijk het allereerste digitale API-lab plaats van het initiatief Haal Centraal, georganiseerd door de VNG. KBenP Zaakgericht Werken was hierbij uit interesse naar de stand van zaken. Het bouwen van de Haal Centraal API’s is een interessante ontwikkeling binnen het informatiemanagement van overheidsland. Ook is dit initiatief niet los te zien van de principes van Common Ground. Maar wat houdt Haal Centraal precies in? En wat zullen gemeenten hier de komende tijd van merken?

Het programma Haal Centraal ging van start op 6 juni 2019. Haal Centraal zag het levenslicht dankzij een samenwerking tussen de G5-gemeenten, VNG Realisatie, het Kadaster, de Kamer van Koophandel en de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. Geen kleine namen, maar Haal Centraal is dan ook een ambitieus project. Het doel is om gemeenten effectiever gebruik te laten maken van basisgegevens die zij nodig hebben voor hun primaire processen.

Hoe zit dat precies? Om de dienstverlening van een gemeente op peil te houden, hebben de medewerkers regelmatig gegevens nodig uit de BRP (Basisregistratie Personen), BRK (Basisregistratie Kadaster) en BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen). Dit is bijvoorbeeld het geval als een bewoner gaat verhuizen of een vergunning wil aanvragen. Momenteel beheren gemeenten vaak meerdere kopieën van deze basisgegevens in een daarvoor ingericht gegevensmagazijn of in de gebruikte (backoffice)applicaties. Maar dat is geen optimaal systeem. Het spreekt voor zich dat het gemakkelijker, zorgvuldiger en sneller zou zijn om deze gegevens direct bij de bron te bevragen: de landelijke registraties.

Dat is het kerndoel van Haal Centraal: API’s ontwikkelen zodat de data bevraagd kan worden bij de bron. Een API (Application Programming Interface) is een software-interface die het mogelijk maakt om functionaliteit van een systeem beschikbaar te maken voor andere systemen. Op deze manier maken API’s dus het uitwisselen van informatie tussen verschillende softwaresystemen mogelijk.

Ideaal voor gemeenten die direct gegevens willen bevragen bij de basisadministraties. Een veelbelovend plan, en de adviseurs van KBenP Zaakgericht Werken merken ook dat gemeenten steeds vaker kiezen voor API’s tijdens aanbestedingen voor nieuwe zaaksystemen. 

Maar voordat heel Nederland via API’s direct de BRP, BRK en BAG kan raadplegen, moet er nog van alles gebeuren. Dit biedt echter ook nieuwe kansen voor gemeenten. Tijdens het laatste Haal Centraal API-lab kwam naar voren dat het cruciaal is voor de deelnemende gemeenten om inzichten op te doen over hun eigen bedrijfsvoering en deze processen nog eens kritisch onder de loep te nemen.  

Waarom is dat juist nu extra nodig? Dat komt doordat er een heel scala aan verschillende soorten gegevens opgehaald kan worden uit de basisregistraties. Zo bevat de BRK bijvoorbeeld niet enkel de grenzen van gemeenten, provincies en percelen, maar ook de persoonsgegevens van grondeigenaren. Niet alle gegevens zijn uiteraard nodig voor ieder gemeentelijk proces. En hier wordt het interessant. Op dit moment bieden de Haal Centraal API’s een beperkter scala aan gegevens dan de koppelvlakken die nu nog gebruikelijk zijn. Dat is niet per se een onoverkomelijk probleem – met het oog op gegevensbescherming en privacy is het juist een meerwaarde voor een gemeente om slechts de set van gegevens op te vragen die benodigd zijn voor één specifiek gemeentelijk proces.

 Maar hiervoor is het cruciaal dat gemeenten hun bedrijfsvoeringsprocessen kritisch in kaart brengen. Op deze manier kunnen zij aangeven of ze nu al aan de slag kunnen met de Haal Centraal API’s, of dat enkele van hun processen zich hier nog niet voor lenen. Een aanleiding om met zo’n scherpe blik naar de eigen organisatie te kijken, moet wat ons betreft altijd met beide handen aangegrepen worden.

Klaske Schep

Klaske Schep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Laatst bijgewerkt Aan 14 april, 2020