Interview Roxit: 'Het is nu van belang om die urgentie vast te houden'

Het gonst in gemeenteland: iedereen heeft het over Common Ground, een nieuw informatiemodel voor Nederlandse gemeenten. 

Maar wat houdt het begrip precies in? Wat maakt Common Ground zo revolutionair en wat zijn de valkuilen? En wat is de rol van softwareleveranciers binnen dit geheel? 

Op zoek naar antwoorden op deze vragen ga ik in gesprek met Mike van Dijk. Mike is betrokken bij de Research & Development bij leverancier Visma|Roxit en houdt zich bezig met de ontwikkelingen rondom Common Ground.

Wat houdt Common Ground volgens jou in?

Common Ground is een beweging die ervoor moet zorgen dat het architectuurlandschap van de Nederlandse gemeenten gaat veranderen. De principes achter Common Ground zijn niet nieuw; het is vergelijkbaar met hoe veel SAAS-toepassingen op internet al werken. Op dit moment heeft Common Ground vooral een technisch aspect. Wat nog onderbelicht is – maar dat zal vanzelf duidelijk worden – is dat de beweging ook een organisatorisch aspect kent. Het is niet alleen een API-feestje, de experts zullen met elkaar moeten gaan samenwerken. Het is ingewikkelder dan velen willen geloven. Wij van Roxit staan er wel voor honderd procent achter: wat ons betreft zou alles morgen af mogen zijn.

Welk onderdeel wordt het meest onderschat?

Er is een enorme verwevenheid met applicaties. Het is een kwestie van: we moeten verbouwen terwijl de winkel open blijft. Je kan niet zeggen: we gaan op 1 januari met een big bang met de hele BV Nederland live.

Geloof jij dan wel dat Common Ground de meest geschikte oplossing is voor de huidige uitdagingen binnen gemeenteland?

Wat perfect is aan Common Ground, is dat er nu tractie is. We zien nu voor het eerst zo’n grote beweging. Knap is ook dat veel bestuurders al zijn aangehaakt bij toch een redelijk technisch verhaal. Misschien begrijpen ze het niet volledig, en dat hoeft ook niet. Want bestuurders zien wel het belang. Wat ook nieuw is aan Common Ground, is dat de agile aanpak wordt gevolgd. Criticasters kunnen daar een heleboel op afdingen, maar het levert wel zichtbare resultaten op. Het is nu van belang om die urgentie vast te houden en niet alles binnen een jaar uit onze handen te laten glippen.

Over tijdsduur gesproken: volgens de VNG kost het tien jaar om Common Ground volledig te realiseren. Is dat niet te lang, denk jij?

Het proces moet opgeknipt worden in deelresultaten. Als je je nu opsluit in een kelder en belooft dat er over tien jaar ‘iets’ is, dan gelooft niemand daarin. Hierbij komt het agile denken weer bovendrijven: zorg voor deelopleveringen.

Roxit heeft het groeipact Common Ground ondertekend. Was dat voor jullie een vanzelfsprekendheid of een lastige afweging?

Het groeipact ondertekenen was een vanzelfsprekendheid. We zijn als één van de eerste partijen aangehaakt en staan nog steeds volledig achter het initiatief. Dus dat was voor ons een no-brainer.

Klinkt goed, en hoe vertaalt zich dat naar de praktijk? Kunnen jullie al vertellen over concrete Common Ground-projecten?

We vaardigen momenteel developers af naar Field Labs. Zij hebben al veel succesvolle API’s opgeleverd. En meer een langetermijnvisie: wij vinden de principes van Common Ground dermate goed dat wij – ongeacht wat de andere partijen doen – sowieso deze weg in zullen slaan. Zelfs in het theoretische geval dat Common Ground als beweging zou stoppen zijn de API en andere specificaties dermate bruikbaar dat we onze softwareontwikkeling daarop blijven baseren.

Gisteren ging ik over Common Ground in gesprek met Renate van den Elzen, projectleider bij de gemeente Den Bosch. Zij gaf aan dat zij behoefte heeft aan leveranciers die met haar meedenken over het uitvoeren van succesvolle cases. Hoe staat Roxit daar tegenover?

Wij staan ervoor open om praktijkproeven te doen. Een voorwaarde daarbij is wel dat het een praktijkcase is die levensvatbaar is. Het moet een duurzame investering zijn. In de praktijk geldt voor veel leveranciers dat ze momenteel erg druk zijn, bijvoorbeeld met de invoering van de Omgevingswet. Kortom, mits zo’n praktijkproef zinvol is voor beide zijdes, worden wij daar zeker enthousiast van.

Bedankt voor je tijd!

Klaske Schep

Klaske Schep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Laatst bijgewerkt Aan 12 februari, 2020