Menu Sluiten

Niet archiefwaardig maar zaakwaardig

Een boodschap overbrengen wordt moeilijk gemaakt wanneer de zender woorden gebruikt die de ontvangers in verwarring kunnen brengen. Een van die woorden is archiefwaardig. Op deze site heb ik daar al aandacht aan besteed.

Dat heeft vooral te maken met de beelden die zowel leken als ook DIVvers en archivarissen hebben bij de reikwijdte van het woord archief en de lading die aan dat woord wordt gegeven. Om met Kordes, de oud-president van de Rekenkamer, te spreken “archief = administratie”1

via Niet archiefwaardig maar zaakwaardig | Informatiebeheer.

Geplaatst inNieuws

0 Comments

  1. Harm

    De definitie (zaakwaardig) die als vervanger wordt gegeven voor archiefwaardig: “Een gegeven is zaakwaardig wanneer het op basis van criteria geschikt is als onderdeel van een zaak in het zaaksysteem opgenomen te worden”.

    Zonder te vervallen in een semantische discussie, levert dit begip wel een communicatieprobleem op. Bij archiefwaardig, hoewel een erg wijd, en niet concreet begrip, sluit je geen informatie uit. Een groot probleem met de term zaakwaardig is dat je wel inform atie uitsluit. Hoeveel gemeenten worstellen wel niet met het probleem dat bijvoorbeeld projecten moeilijk te vangen zijn in concrete zaken? Projectinformatie is dan niet zaakwaardig? Maar wel archiefwaardig?

    Een wild alternatief: Contentwaardig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.